Aalto-universitetet

Aalto-universitetet är det ledande universitetet i Finland. Med sex skolor, mer än 20 000 studenter och 5 000 anställda är det ett av Finlands största universitet. Universitetet har ett starkt fokus på innovation och har en "Triple Crown" med ackrediteringar – AACSB, AMBA och EQUIS –  vilket bara 0,5 % av alla universitet världen över har.

Aalto-universitetet har en stark framtidinriktning och bygger samtidigt på en 300-årig historia från tre välrenommerade universitet. Universitetet bildades 2010 genom en sammanslagning av Helsinki University of Technology (etablerat 1849), Helsinki School of Economics (etablerat 1904) och University of Art and Design Helsinki (etablerat 1871).

Etableringen av Aalto-universitetet var ett flaggskeppsprojekt inom Finlands reform av den högre utbildningen. Syftet var att skapa ett innovativt universitet genom att slå ihop vetenskap och teknik, konst och design samt företagsekonomi och nationalekonomi.

Universitetet är uppkallat efter den framstående finska arkitekten, designern och entreprenören Alvar Aalto. Aaltos framgångar inom teknik, ekonomi och konst är exempel på den anda av integrerad kunskap som utgör grunden för Aalto-universitetet. Alvar Aalto är en berömd före detta elev vid det tidigare Helsinki University of Technology, och designade en stor del av universitetets huvudcampus i Otaniemi.

Alvar Aalto

Alvar Aalto (1898-1976) var en av världens främsta inom modern arkitektur och design. Han studerade arkitektur vid det tidigare Helsinki University of Technology från 1916 till 1921.

Aalto var en av de första och mest inflytelserika arkitekterna bakom den nordiska modernismen. Hans arkitektur utmärks av varm mänsklighet och stark särprägel. Byggnadernas särskilda estetik skapas genom den dynamiska relationen med de naturliga omgivningarna, den mänskliga skalan, de superbt genomförda detaljerna, den unika behandlingen av material och den geniala användningen av belysning. Hans arbete är en del av ett gemensamt kulturarv av europeisk och global betydelse. Bland hans mest berömda byggnader finns Finlandiahuset i Finland, Viborgs bibliotek i Ryssland, KUNSTEN Museum of Modern Art i Aalborg, Danmark, Essens operahus i Tyskland och Baker House vid Massachusetts Institute of Technology i USA.

Aalto är främst berömd för sin arkitektur, men hans möbeldesign var också mycket uppskattad och är ännu idag populär. Han var den första möbeldesignern som använde konsolprincipen vid design av trästolar. Experimenten med stolar av böjd plywood, i synnerhet den så kallade Paimio-stolen, var särskilt betydelsefulla.

Aaltos utmärkelser är bland annat Prince Eugen-medaljen 1954,  Royal Gold Medal for Architecture från Royal Institute of British Architects in 1957 och American Institute of Architects Gold Medal i 1963. Han valdes 1957 till utländsk hedersmedlem av American Academy of Arts and Sciences. Han tillhörde Finlands Akademi och var dess ordförande mellan 1963 och 1968. Mellan 1925 och 1956 var han medlem i Congrès International d'Architecture Moderne.

 

Ladda ner broschyren